Hammasimplantti on nykyaikaa

Hammasimplantti on nykyaikaa

2 June 2023
 Kategoriat: Dentist, Blog


Hampaiden kuntoon ja hyvinvointiin kohdistuu erilaisia riskejä, vaikka niitä harjaisi säännöllisesti. Osa puree hampaita yhteen nukkuessaan, jolloin niiden pinta kuluu. Joku taas saattaa menettää urheilu- tai jonkin muun onnettomuuden yhteydessä yhden tai useamman hampaan. Ja toki on myös mahdollista, että hampaat joutuvat karieksen hyökkäyksen kohteeksi. Näin voi tapahtua esimerkiksi happaman ruokavalion noudattajilla tai niillä, jotka joutuvat nauttimaan paljon lääkkeitä tai nauttimaan aterioita pitkin päivää. Olipa syy hampaan menettämiseen mikä hyvänsä, nykypäivän hammaslääketiede on niin kehittynyttä, että alkuperäisen hampaan korvaamista hammasistutteella eli implantilla ei ulospäin edes huomaa.

Irrotettavasta proteesista kiinteään implanttiin

Vielä sata vuotta sitten suomalaisten hampaat olivat huonossa kunnossa. Lähes jokaisen aikuisen suusta puuttui joku hammas, usein enemmänkin. Koska hampaiden puuttuminen vaikeuttaa purentaa ja on lisäksi esteettinen seikka, on irrotettavia hammasproteeseja käytetty ihmiskunnan historiassa peräti viiden tuhannen vuoden ajan. Maailmansotien jälkeen tuli hyvin suosituksi poistaa suusta kaikki hampaat ja laittaa niiden tilalle irrotettava kokoproteesi. Mutta hammaslääketieteen ja hammaskirurgian kehittyessä huomattiin, että leukaluuhun voidaan kiinnittää pysyvä proteesi eli hammasimplantti. Hammasimplantologiaa alettiin tutkimusmielessä suorittaa 1970- luvulta alkaen. Suomessa hammasimplantti yleistyi 1990-luvulla, ja on nykyään osa jokapäiväistä hammashoitoa. Kiinteän implantin ehdoton etu irrotettavaan proteesiin verrattuna on sen purentavahvuus, joka vastaa luonnollisen hampaan purentaa, kun taas irrotettavassa proteesissa purentavahvuus on vain reilu 20 %.

Asennusprosessi

Puuttuva hammas ei ole vain esteettinen ulkonäkökysymys, vaan hyvin usein vaikuttaa myös purentaan. Näin on etenkin, jos kyseessä on poskihammas. Implanttiprosessi alkaa hammaslääkärissä käynnillä. Siellä tarkistetaan purenta ja otetaan röntgenkuvat, joista selviää hampaiden ja leukaluun yleiskunto. Jopa leukaluuta voidaan joissakin tapauksissa vahvistaa, mikäli siihen ilmenee tarvetta. Implantti eli keinojuuri istutetaan leukaluuhun leikkauksella. Leikkaus kestää vain hetken, mutta titaanisen osan luutuminen kestää noin kolme kuukautta. Tällä välillä huolehditaan, ettei tulehduksia pääse syntymään. Kun luutuminen on tapahtunut, valmistetaan implantin yläosaan kruunu eli itse hammas.

Nykypäivän 3D-teknologialla saadaan tehtyä erittäin hyvin istuvia ja alkuperäisen näköisiä kruunuja, jotka istutetaan implanttiruuveihin. Hammasimplantti on luja huoleton ratkaisu suun hyvinvointiin. Hammaslääkäriasema Diana tarjoaa implanttihoitoa ammattitaidolla.